Stora skåp

Vitrinskåp väcker nog olika associationer beroende på vem du talar med. För någon går tankarna omedelbart till det stora skåpet som stod i morföräldrarnas vardagsrum, och som visade upp det finaste porslinet och kristallglasen för de gäster som fick tillträde till det finaste rummet. Andra tänker kanske på ett modernt glasskåp där man kan visa upp det finaste man har. Och det behöver då givetvis inte vara glas och porslin, utan man kan lika gärna ställa upp en samling av dockor, semesterminnen, leksaksbilar eller vad än man tycker om att samla på. Kanske helt enkelt de loppisfynd man lyckas göra under sommarens rundor. Och någon ser den stora potentialen i ett skåp med glasdörrar, och väljer att förvara garn, pysselmaterial eller annat som man vill ha synligt och överskådligt utan att det ligger och skräpar någonstans.

Vitrinskåp finns i ett oändligt antal modeller. Många är varianter på de stora skåp med glasade dörrar vi minns från förr, men det finns också skåp med helt annat formspråk och uttryck. Ett enkelt glasskåp med rena linjer är perfekt om du vill sätta allt fokus på innehåller istället för skåpet självt. Du kan få ett vitrinskåp i nästan vilken storlek och form som helst. Att ett vitrinskåp har glasdörrar så att man kan se vad som finns innanför är en självklarhet, men det är också den enda gemensamma nämnare man kan hitta på dagens alla skåp. För övrigt finns det små skåp som passar bäst på ett bord eller i en hylla och stora skåp som täcker nästan hela väggen. Trä eller metall är de vanligaste materialen förutom glas, och du kan få ett skåp i en klassisk modell eller en med supermodern touch.

Inredningsintresset är större än någonsin och det finns stort utrymme för en personlig inredning. Flera av de populäraste trenderna bygger på återbruk och vintageprylar. Kanske har detta varit en bidragande orsak till att vitrinskåpen tycks få en pånyttfödd popularitet efter att ha varit ganska kalla ett tag. Men, när många plockar ut sina stora skåp, kan andra fynda dem på loppis och i second hand-butiker. Många gamla vitrinskåp har fått nya hem och ett nytt liv efter varierande grad av uppfräschning. Människor som annars aldrig skulle kommit på tanken att köpa ett vitrinskåp får upp ögonen för den stora potential dessa skåp faktiskt har. För om man vågar gå utanför de gängse ramarna har dessa skåp ett stort användningsområde. Många av dem är också snygga möbler i sig, och om man inte vill visa upp innehållet i skåpet, eller vill ha en lugnare framtoning kan man alltid sätta upp ett tunt tyg innanför dörrarna. Har du inte fyndat något vitrinskåp på loppis behöver du inte misströsta för det. Du kan gå in i nästan vilken möbelaffär som helst och hitta vitrinskåp i olika modeller. Störst utbud finner du dock här på nätet. Här kan du välja i lugn och ro, och köpa ditt skåp när det passar dig.